Tuesday, August 11, 2015

BSc (Hons) Applied Physics

Assalamualaikum..

Alhamdulillah after one year masih bernafas lagi blog ni.. huhuhu
so purpose post kali ni nak wish tahniah dekat adik-adik yang dapat tawaran to further their studies.. yang tak dapat jangan sedih. well, remember this my dear rezeki semua dapat, cuma cara je beza-beza. Bersangka baiklah dengan Allah ye...

Untuk adik- adik yang dapat offer UTHM tu, tak nak cakap banyaklah.. UTHM best!!! ada library besar bentuk donut, ada masjid cantik bentuk bulan n bintang kalau tgk dri atas, ada abam pilot HAHA, ada macam-macam makanan so siapa yang food hunter tu sesuai sangat la duduk sini pasal kat sini banyak makanan korang boleh try. otak-otak, mee racun, mee bandung, nasi beriyani gam, tauhu bakar, mee udang, etc yg akan buat korang rasa "weyh ape tu tak penah try pon" (unless korang memang orang johor).

So, last year and this year ada lah beberapa orang junior add fb and tanya macam2 pasal UTHM and yg paling banyak tanya are those yg dapat tawaran degree in applied physics.(BSc Hons Applied Physics) Bunyi pun dah bosan huhuhu. Apa kos applied physics ni gais? confuse lah gaiss. nanti nak kerja apa gaiss? Sis pun blur2 jugak awal2 masuk dulu macam koranglah, tp lama2 ok lahh. Naik sem ni dah sem 5 tahun 3.. alhamdulillah~

So adik-adik (adiklah, sebab hakak pun nk cecah 21taon dah lg 2 hari lulz) , first thing u have to do is bersyukur, whatever courses u get, thats the best for you percayalah. Jangan dengar sangat orang cakap amek certain kos ni tak de kerjalah nanti. Its all about rezeki dik so just go with the flow. Course Applied Physics (Fizik Gunaan) ni is one of the course under Fakulti Sains, Teknologi dan Pembangunan insan (FSTPi). Tema fakulti kita warna oren pekat huhuhuhuh

Dalam FSTPi ni ade beberapa kos which is food tech, sains matematik, statistics and dengar cerita ada penambahan kos tahun depan wallahualam. Ofiz Fstpi ni kecil je dekat uthm sebab actually this course suppose to be at Pagoh campus. Tp sebab belum siap sepenuhnya, kite pun menumpang dulu dekat kampus induk yg besau ni. So tempoh pengajian depend on you course la, kalau AP (applied phisics) ni 4 Tahun which is 8 semesters. Praktikal time last sem nanti (sem yg ke 8) selama 6 bulan huhuhu. Final year project korang akan start sem 6 and 7 nanti.

Ok gaiss, maybe still tak nampak lg ape kerjaya korang in future. But dont worry, fizik ni boleh masuk banyak bidang termasuklah kesihatan. Tengoklah sekeliling kita, everything berkaitan dengan fizik. Senang cerita kerjaya kita adalah ahli fizik yayyyy future physicist gitu. we help engineer to solve problems. tp bak kata Dr KZ, Physicist is the best engineer lulz. Jangan risau pasal kerjaya sebab tahun 3 sem 6 nanti kita akan pilih major kos kita.

1. Health Physics
2. Material
3. Photonic

Nanti bila dah pilih majoring lagi la korang dpt gambaran kerjaya korang cenderung dekat mana. Kalau hakak, inshaAllah hakak pilih health physics sebab hakak tak minat kimia and electronic thingy lulz. Health physics banyak belajar pasal nuclear, atoms and everything dlm badan kita (biology) huhuhu

So tu jelah sedikit info pasal uthm and AP.. anything boleh lah tnye kat fb yerr huhu good luck gaiss







No comments:

Post a Comment